Košarica
0,00€

Ali Z-Wave sevanje vpliva na zdravje?

Brezžične tehnologije pametnih hiš, med njimi tudi Z-Wave,  omogočajo udobnejše, prijaznejše in energetsko učinkovitejše življenje. Ker gre za pametne elemente, ki za delovanje med sabo komunicirajo ali zaznavajo določene parametre iz okolja, ustvarjajo tudi novo žarčenje in povsem razumljivo je, da nas skrbi ali imajo ti pametni elementi kakršenkoli negativen vpliv na naše zdravje in počutje.

Ključni podatek s katerim se ocenjuje kakšno onesnaženost doma povzroča neka naprava je moč sevanja ki ga oddaja. Znani so podatki o moči sevanja mobilnih telefonov. Hitra primerjava pokaže, da Z-Wave naprava za svoje delovanje potrebuje le majhen del moči mobilnih telefonov. Sevalne točke so relativno oddaljene, oddajanje (sevanje) naprav se izvaja v zelo kratih in redkih intervalih.

Mobilni telefoni oddajo konstantni signal z vrhovi do 2.000 mW in to v smeri glave. Praktično brez vsake zaščite delujejo tik ob ušesu oz. glavi. Posledično tako v telo absorbiramo 100 mW. Ta izpostavljenost traja celoten vsakokratni telefonski klic oz. pogovor.

Primerjava Z-Wave sevanja s sevanjem mobilnih telefonov torej kaže, da pametne naprave predstavljajo občutno manjšo nevarnost.

Z-Wave naprave delujejo večino svojega časa v stanju pripravljenosti in prenašajo podatke v času 1% celotnega delovnega ciklusa, kar pomeni, da 99 odstotkov časa, naprave ne oddajajo nobenega radiofrekvenčno sevanja.

Z-Wave naprave delujejo z močjo do maks. 100 mW, kot rečeno v zelo kratkem času, kar lahko razumemo kot povprečno moč sevanja 10 mW. To pa zaradi tega, ker naprave (centralna enota in moduli) ne delujejo v neposredni bližini telesa. Moč sevanja namreč dramatično pade s kvadratom razdalje.

Novice

Pusti komentar

Nazaj
Go4Panda je uradni partner DoorBird video domofonov
Naprej
Virtualna asistentka Lili