PRI NAS VAM NUDIMO CELOVITO REŠITEV
Pokličite nas: 031 550 818 ali 031 395 232

S podjetjem Lumar smo pripravili niz nasvetov, kako v svoji hiši čim bolj izkoristiti pametne tehnologije. Prvotni zapis se nahaja na spletni strani Lumar. V tem prispevku pa boste našli še kak predlog več.

Gradnja udobne hiše, ki bo vaše zahteve zadostila in po možnosti tudi presegla zahteve, je cilj vsakega, ki se projekta novega doma loti. V okvir udobne in varne hiše že nekaj časa sodijo tudi pametna tehnološka orodja, ki skrbijo, da se hiša poleti ne pregreva, da smo varni pred izlitjem vode, požarom in monoksidom, da smo varni pred vlomilci in da nudi udobje iz naslanjača, ko ukažemo: »Alexa, all lights off«. Pametni dom pa je lahko še veliko več, skrbi lahko za čim nižje stroške energije s tem da usklajuje delovanje hišnih porabnikov energije s proizvodnjo sončne elektrarne. Vas že zanima kako k projektu pametnega doma sploh pristopiti?

Danes pametni dom omogoča povezavo skoraj vseh naprav v celovit ekosistem, ki vsem družinskim članom nudi več udobja, več varnosti in boljšo energijsko učinkovitost. Ko govorimo o rešitvah za pametni dom, je samodejno jutranje dvigovanje senčil in dom na dlani, četudi ste na drugem koncu sveta, že nekaj povsem običajnega. Marsikdo si ga sicer predstavlja kot nekaj zapletenega, s kupom dragih naprav in nerazumljivih sistemov, a pomisleki so odveč, kajti sodobni pametni sistemi so zasnovani tako, da je njihova uporaba kar se da preprosta in uporabniku prijazna.

Zakaj se odločiti za pameten dom

Med glavnimi motivi za pameten dom, so večje udobje bivanja in dela, večja varnost pred vlomilci in pred neprijetnimi hišnimi dogodki, kot je požar ali previsoka vrednost monoksida, možnost oddaljenega upravljanja naprav in nadzor nad stroški energije. Ko se vračamo domov, si želimo, da nas ob vrnitvi dom pričaka tak, kot smo ga zapustili, ne pa denimo poplavljen zaradi okvare na vodovodni napeljavi. Več kot dobrodošlo je tudi, da hiša med tem, ko smo na dopustu, daje videz, da je nekdo doma in je zato manj »zanimiva« za morebitne vlomilce.

Vsega naštetega se zavedamo tudi v Go4Panda, zato kupcem najprej priporočimo, da med uporabnimi funkcionalnostmi za začetek izberete predvsem take, ki prispevajo k večji varnosti celotne družine in hiše. 

Med ključnimi varnostnimi elementi naj izpostavimo:

  • protipoplavna in požarna zaščita: senzor dima in senzorji izlitja ter nadzor glavnega ventila za dotok vode,
  • zaščita pred vlomom: senzorji gibanja odprtja in sirena ter samodejno ustvarjanje videza »žive« hiše, ko ste zdoma z naključnim prižiganjem svetil,
  • senzorji dima in senzoji monoksida, za varnost pred požarom in smrtno nevarnim nevidnim plinom 
  • skrb za vedno pravo senčenje: samodejni vsakodnevni spust in dvig senčil ter aktivno spremljanje vremena in zapiranje senčil v primeru premočnega vetra.

Pametno hišo lahko upravljate tudi klasično, s stikali, se prepustite samodejnemu upravljanju pametnih programov ali preko aplikacije na telefonu. Torej ne le senčila in svetila, z oddaljenim dostopom je mogoče upravljati vse hišne naprave, ki so v sistem povezane, zgolj z eno aplikacijo na pametnem telefonu ali tablici. Naprave med seboj sodelujejo, si izmenjujejo podatke in sledijo nastavitvam uporabnika. V primeru kakršnega koli alarma, nedelovanja, poskusa nepooblaščenega vstopa v aplikacijo ali zgolj nedelovanja katere izmed naprav ste o tem nemudoma obveščeni in lahko hitro ukrepate.

Če so se še pred nekaj leti za pametni dom odločali le navdušenci nad novimi tehnologijami in tisti, ki so si ga lahko privoščili, so danes rešitve cenovno dostopne širšemu krogu ljudi, zato se jih tudi več odloča zanje. Večino najprej pritegnejo varnostni mehanizmi, kot sta pametni alarm s simulacijo vaše prisotnosti in protipoplavna zaščita z nadzorom glavnega ventila za dotok vode. Potem je tu še avtomatizacija senčil s senzorji temperature v hiši in s povezavo na vremenske podatke – že zgolj z avtomatizacijo senčil lahko namreč poskrbimo, da se hiša v poletnih mesecih ne pregreva, pozimi pa v čim večji meri izkoristi sončno energijo, kar pomeni, da lahko znatno prihranimo pri stroških za energijo

Kako se pametnega doma lotiti?

Vemo, da je iskanje rešitev za pametni dom lahko naporen proces, poln raziskovanja kaj tehnologija omogoča na eni strani in kaj v vsakdanjem življenju pomeni olajšanje in ne kompliciranje bivanja. Ob upoštevanju nekaj nasvetov vam predlagamo, da se pametnega doma lotite sistematično in sledite naslednjim korakom:

1. Razmislite o potrebah in željah celotne družine! Pred pričetkom projekta jasno opredelite svoje potrebe in želje glede pametnega doma. Razmislite o tem, katera področja želite avtomatizirati ali izboljšati. Določite prioritete: varnost, udobje ali energetska varčnost. Vendar pa pri tem upoštevajte vse družinske člane.

2. Osnova za idejno zasnovo pametnega doma naj bo tloris vaše hiše. Poleg vaših potreb in želja je dejanski tloris hiše najboljša osnova za pripravo optimalne rešitve pametnih inštalacij. Zagotovite si vizualizacijo predlaganih pametnih rešitev na tlorisu, tako si boste lahko najlažje predstavljali končno rešitev ter vam bo služil kot opomnik, kaj je potrebno za namestitev pred pripraviti. V pomoč pa bo tudi drugim izvajalcem: vodo inštalaterju, električarju, izvajalcu fasade, … Ob prejemu vizualizacije in informativne ponudbe je pomembno, da pridobite tudi informacije o tem kako in kje je potrebno pripraviti doze in kakšno mora biti ožičenje za vgradnjo in namestitev vseh želenih elementov, da se kasneje ne zgodi, da katerega od elementov ne bo moč vgraditi.

3. Načrtujte sestanek in ogled vzorčnega pametnega doma. Ko ugotovite, da je rešitev  morda za vas prava, si ponujeno rešitev oglejte in preizkusite delovanje aplikacije tudi v živo. V Go4Panda imamo kar nekaj vzorčnih postavitev pametnega doma. Vabimo vas, da nas obiščete na sedežu našega podjetja, na Otočcu. 

4. Izberite celovitega ponudnika. Pri izbiri rešitev za pametni dom je pomembno, da ločite med t.i. “naredi sam-DYI” rešitvami od celovite rešitve. Prve zahtevajo veliko raziskovanja in poskušanja ter nenehno bdenje nad rešitvijo. Celovite, profesionalne rešitve (navadno so te rešitve “na ključ”) pa namestijo izkušeni strokovnjaki za pametni dom in ob zagonu izdajo tudi garancijo za delovanje. Kvalitetni in zaupanja vredni ponudniki fazo preizkušanja in raziskovanja izvedejo v svojem demo okolju. Pri končni izbiri naj pretehta standardizirana in mednarodno priznana rešitev ter velikost ekipe, ki vam bo v primeru kakršnih koli težav pomagala.

Pametni dom pomaga varčevati

V pametnem domu lahko omejujete visoko porabo s tem, da nadzorujete delovanje večjih porabnikov ali da porabo omejujete glede na različne cene visoke in nizke tarife oz. novih časovnih blokov. Če pa v sistem povežete še sončno elektrarno, pametni dom ves čas skrbi, da ne porabite več, kot sončni paneli proizvedejo.

Z nakupom že najmanjšega paketa dobite energetski panel, ki skrbi za pametno upravljanje z energijo. S pametnimi elementi, pridobite podatke o porabi energije za vsakega porabnika. Te podatke lahko analizirate in nastavljate akcije za izklop ali vklop določenih naprav.

Vnos cene električne energije omogoča, da vam je na voljo vpogled v realno stanje porabljene in proizvedene energije v evrih.

  • Pregledujete lahko seznam največjih porabnikov.
  • Kadarkoli lahko analizirate podatke o porabi za nazaj.
  • Na voljo vam je natančna analitika porabe energije, vključno s prikazom trenutnega stanja.
  • Pametni dom omogoča celovit vpogled v razmerje porabljene in proizvedene energije.
  • Na voljo je več energetskih profilov, ki omogoča uravnavanje t.i. špic ali prilagajanje delovanja porabnikov na različne časovne bloke.

Pametne rešitve skrbijo za vašo varnost

Dejstvo je, da celovite rešitve za pametni dom dvignejo bivanje na višjo raven. Naprave so med seboj povezane, zato delujejo bolj optimalno in stroškovno bolj učinkovito, nad domom imate celovit pregled in možnost upravljanja od kjerkoli, obenem pa je sistem varen in spoštuje zasebnost.

V Go4Panda vgrajujemo brezžične pametne rešitve, ki ne povečajo le udobja bivanja, ampak z njimi pridobite še večjo varnost pred vlomilci in se zavarujete pred poplavo ali požarom, predvsem pa se obzorje pametnega doma razširi pri optimizaciji stroškov energije.

Pametne rešitve so v zadnjih letih, zahvaljujoč standardu, postale stabilne, varne in združljive, hkrati pa s tehnološkega vidika predstavljajo sam vrh inovativnih rešitev, ki danes prihajajo na trg. Praktično vsak dan na trg prihajajo novi senzorji, moduli in drugi pametni elementi, ki povečujejo udobje bivanja, rešujejo varnostne izzive ali vplivajo na energijsko varčnost in z njo povezano okoljsko ozaveščenost. Če vas zanima več o rešitvah za pametni dom, upoštevajte prej omenjeni nasvet pristopa k izbiri prave pametne rešitve, ki bodo vaše bivanje poenostavile, vaš dom pa bo skrbel, da vas bo udobje čim manj stalo.

Vabljeni na Otočec!

Res nismo graščaki, vendar pametni dom pa imamo.
Če želite rešitve za pametni dom preizkusiti v živo, vas vabimo, da nas obiščete na Otočcu in predstavili vam bomo funkcionalnosti, ki jih pametni dom prinaša.

Za boljše delovanje spletne strani in boljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo spletne piškotke.
Več si lahko preberete na podstrani Piškotki.