Pametne rešitve starejšim in njihovim najbližjim olajšajo življenje

S pametnimi senzorji temperature, svetili, senzorji odprtja, senzorji gibanja, pametnimi ključavnicami in drugimi napravami, ki spadajo v napredne rešitve za pametni dom, lahko starejši, manj gibljivi ali invalidi veliko lažje upravljajo in nadzorujejo svoj življenjski prostor, obenem pa najbližjim omogočijo možnost nadzora in pomoči na daljavo, ko je le-ta potrebna.

Za invalide z gibalnimi težavami je pomembno glasovno upravljanje

Vse več naprav je mogoče upravljati glasovno in veliko lažje je z ukazom dvigniti senčila, zakleniti vhodna vrata ali poslati sporočilo najbližjim, da je pomoč nujna. Vse naprave so lahko uporabniku prilagojene tudi avtomatično, z urniki ali drugimi sosledji dogodkov, tako da je odvisnost od pomoči minimalna. V primeru kakršnih koli odstopanj od želenih vrednosti pa je pomoč takoj na poti.

Naprave in sistemi so diskretni, dostopni in enostavno vgrajeni v katerokoli stanovanje ali starejšo hišo. Skupaj predstavljajo celovito rešitev pri oskrbi starejših in zagotavljajo visoko raven varnosti ter pomagajo pri samostojnem bivanju tudi osebam, ki bi sicer potrebovali 24 urni nadzor.

Pametna hiša omogoča nenehno vez z najbližjimi

Pametne rešitve ne rešujejo le varnosti, ampak povečujejo udobje in so priročne. S pametno hišo je vzpostavljen nenehen stik med starejšimi in mlajšimi, kar zmanjša urgentne obiske zaradi daljše nedosegljivosti, okvar na različnih napravah, zmanjša se tveganje bolnišnične oskrbe zaradi podhladitev, dehidracije ali poškodb. Pametne rešitve pomagajo uporabnikom tudi tako, da kljub kroničnim težavam lažje bivajo.

Vas zanima kako lahko izboljšamo življenje starejšim ali invalidom?

Bivanje gibalno omejenih lahko olajša že pametna ključavnica, video domofon, senzorika, ...