PRI NAS VAM NUDIMO CELOVITO REŠITEV
Pokličite nas: 031 550 818 ali 031 395 232

Pametne hiše so prihodnost, ki jo živimo

Prispevek je bil objavljen v časopisu Dolenjski list, dne 10.11.2019.
Avtor prispevka in fotografije je Boris Blaić.

Povezava do celotnega prispevka je tukaj.

"Zagonsko podjetje Go4Panda v Sloveniji orje ledino na področju pametnih hiš - Edina omejitev je domišljija - Ključna prednost pametnih sistemov je udobje, skrbijo pa tudi za varnost in energetsko učinkovitost objektov - Lani opremili prvi pametni blok, prihodnost pa je tudi v pametnih naseljih

NOVO MESTO – Ko sta Damjana Pirnar in Peter Verščaj pred dvema letoma na ljubljanskem sejmu Dom prvič predstavljala rešitve za pametne hiše, ki jih ponuja njuno podjetje Go4Panda, so obiskovalci predvsem poslušali. A že naslednje leto so začeli prihajati s svojimi načrti in idejami.

»Podjetje sva ustanovila leta 2016, v začetku leta 2017 pa sva se vselila v podjetniški inkubator v novomeškem Podbrezniku. Prej sva oba delala v IT podjetjih. Pametne rešitve so nama blizu in tudi analiza trga je pokazala, da se temu področju v naslednjih letih obeta velika rast,« odločitev za samostojno podjetniško pot pojasnjuje Verščaj.

»Podjetje sva ustanovila leta 2016, v začetku leta 2017 pa sva se vselila v podjetniški inkubator v novomeškem Podbrezniku. Prej sva oba delala v IT podjetjih. Pametne rešitve so nama blizu in tudi analiza trga je pokazala, da se temu področju v naslednjih letih obeta velika rast,« odločitev za samostojno podjetniško pot pojasnjuje Verščaj.

Po izobrazbi je inženir lesarstva in univ. dipl. organizator informatike, Pirnarjeva pa je magistrica ekonomskih ved. »Z uporabo naših pametnih rešitev ponujamo predvsem udobje bivanja, varnost in energetsko učinkovitost,« dejavnost podjetja opisuje Pirnarjeva. Elementi, ki upravljajo luči, klimatske naprave, senčila, ogrevalne sisteme, varnostne kamere, domofone, ključavnice in še marsikaj drugega, so s centralno enoto, ki še najbolj spominja na klasični usmerjevalnik (ruter), povezano brezžično, prek protokola Z-Wave. »To ni wi-fi, ki je zelo obremenjen, saj prek njega deluje cela vrsta naprav, zato včasih deluje precej počasi, ampak poseben protokol, ki so ga pred skoraj 20 leti razvili na Danskem in je v prvi vrsti namenjen upravljanju pametnih domov,« pojasnjuje Verščaj.

Osnovna oprema, ki vključuje stikala za upravljanje senčil, svetil, toplotne črpalke, rekuperacije, domofona, pametno ključavnico ter senzorje gibanja, svetlobe in plinov stane okoli 1.500 evrov. Sistem je mogoče upravljati prek aplikacije na pametnem telefonu ali prek posebnih naprav za krmiljenje, nespremenjena pa ostaja tudi funkcija obstoječih stikal, tako da je vse naprave moč upravljati tudi ročno. »Prednost sistema, ki deluje prek protokola Z-Wave, je predvsem v tem, da je celovit. Na trgu je namreč precej posamičnih rešitev, npr. wi-fi klimatske naprave ali pametna senčila, a vsaka zahteva svoje upravljanje in hitro se znajdemo s sedmimi daljinskimi upravljavci ali aplikacijami. Pri nas pa za vse skrbi centralna enota, na katero zgolj dodajamo druge elemente,« pojasnjuje Pirnarjeva.

Opremo, iz katere sestavljajo sisteme za pametne hiše, izdelujejo različni svetovni proizvajalci, v podjetju Go4Panda pa strankam ponujajo storitve načrtovanja, montaže ter kasnejšega vzdrževanja in nadgradnje sistema. »Smo edini certificirani inštalater Z-Wave v tem delu Evrope,« poudari Verščaj.

Sodelujejo tako s končnimi kupci kot tudi s partnerji. To so predvsem proizvajalci montažnih hiš, npr. Lumar in Rihter, proizvajalci senčil (Medle), in tudi gradbinci. Za brežiško podjetje 3maran so denimo opremili njihove plavajoče počitniške hiške, lani pa so zaključili tudi opremljanje prvega večstanovanjskega objekta. Že letos si obetajo še več podobnih projektov, ciljajo pa tudi na hotele in poslovne stavbe. »Naša želja je denimo sistem celovitega upravljanja stavb in celih naselij. To je v ZDA, ki je na tem področju več let pred nami, že zelo razvito, kar v praksi denimo pomeni, da upravnik stavbe ali naselja takoj, ko nekje pregori žarnica, lahko pošlje osebo, ki jo bo zamenjala,« pravi Verščaj in dodaja, da je edina omejitev uporabe tovrstne opreme domišljija.

Pametne hiše lahko denimo pripomorejo k večji samostojnosti starejših ali invalidnih oseb, saj z njo na daljavo odklepajo vrata ali pa se zanesejo na senzorje padca, ki podatek o morebitni nezgodi takoj sporočijo naprej. »Ključna privlačnost sistema pa je v udobju, ki ga uporabnikom ponuja. Nenavadno je, kako hitro človek ne more več živeti brez naprav, ki pred kratkim sploh še niso obstajale,« se nasmehne Pirnarjeva.

Konkurence, ki bi ponujala podobno celovite rešitve pametnih hiš, v Sloveniji ni prav veliko, a prav zato, ker Go4Panda deluje na trgu, ki se šele razvija, ogromno časa porabijo za promocijo in informiranje o možnostih, ki jih sistem ponuja. »Včasih se sprašujem, ali si je lažje izboriti prostor na razvitem trgu z veliko konkurence, ali delovati na trgu, ki ga je najprej potrebno razviti,« pravi Pirnarjeva.

A pametne hiše so prihodnost, kar navsezadnje dokazuje tudi Go4Panda, ki je prodajo lani povečalo za okoli 40 odst. Podjetje je sicer še vedno v zagonski fazi in veliko truda bo še potrebnega za njegovo rast in razvoj, a ustanovitelja ne dvomita v svojo odločitev. »Žal mi je le, da se za podjetniško pot nisem odločil že prej, saj ta ponuja boljše možnosti za osebno rast, doseganje ciljev in neodvisnost,« poudarja Verščaj.

 

Za boljše delovanje spletne strani in boljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo spletne piškotke.
Več si lahko preberete na podstrani Piškotki.