PRI NAS VAM NUDIMO CELOVITO REŠITEV
Pokličite nas: 031 550 818 ali 031 395 232

Pametne rešitve v vsak dom!

Na letošnjem sejmu Dom že skoraj tako pestro, kot v časih pred korono

Če ste v fazi načrtovanja novega doma, ga že gradite, ali ste se lotili obnove, ste se morda tudi vi pretekli vikend mudili na sejmu Dom, v Ljubljani, ki vedno postreže tudi z najnovejšimi trendi. Obisk sejma je bil blizu številk iz predkoronskih časov, saj je sejem obiskalo preko 40.000 obiskovalcev. Že šesto leto smo tudi mi na sejmu predstavljali pametne rešitve za dom. Zanimanje za rešitve, ki rešijo pred ogromno škodo in stresom zaradi izlitja vode ali požara, preprečijo, da se dom poleti ne pregreje in omogočajo, da daje hiša videz, da ste doma, čeprav uživate na dopustu, je bilo zelo veliko. Zavedanje, da rešitve za pametni dom bivanje dvignejo na povsem nov nivo, je vse večje.

Tehnologija že nekaj časa omogoča, da v enotno aplikacijo na telefonu ali na tablici preslikamo vse ali del domačih naprav in zanje ustvarimo smiselne rutine, ki pomenijo več udobja, dodatno varnost ali znižajo stroške bivanja. Dobre rešitve za pametni dom so enostavne, uporabniku prijazne in prilagojene načinu bivanja vseh družinskih članov. Naprave povezane v celovit sistem, samodejno in nevidno pomagajo pri našemu vsakdanjemu življenju, kar se odraža v bolj optimalnem in bolj varčnem odzivu na vremenske pogoje, druge vrednosti ali preprosto sledijo našemu počutju (npr. na vroč poletni dan, se žaluzije pravočasno zastrejo in s tem preprečijo pregrevanje doma, zmanjša se potreba po hlajenju s klimami).

V Go4Panda se ukvarjamo z rešitvami za pametni dom že skoraj desetletje. Namestili smo že preko 300 celovitih rešitev za dom, prilagojenih vsakemu uporabniku ali družini posebej. Na sejmu smo predstavili rešitve za pametni dom, ki delujejo na standardiziranem protokolu Z-Wave, ki je razvit namensko za hišno avtomatizacijo in omogoča povezavo naprav različnih proizvajalcev na eno platformo. V Go4Panda smo za temelj pametnih domov izbrali zelo zmogljivo in napredno centralno enoto FIBARO, ki po njihovih izkušnjah opravičuje sloves najboljše centralne enote na brezžičnem protokolu Z-Wave. Stabilno delovanje, številne funkcionalnosti, enostaven, a napreden uporabniški vmesnik, namizna aplikacija in nenehni razvoj, presenetita še tako zahtevnega uporabnika, ki je še do nedavnega verjel v zgolj v žične rešitve. Poleg popolnoma primerljivih, če ne celo boljših, funkcionalnosti, nudi Z-Wave veliko več fleksibilnosti, svobode pri izbiri in nenazadnje gre za svetovno priznani standard za pametne domove. Prav tem prednostim so pritrdili tudi obiskovalci sejma, ki se ne želijo že pred pričetkom gradnje zavezati točno določeni žični pametni rešitvi, ali izbrati delne rešitve, ki onemogočajo razširitve. Ampak posegajo po odprtem, prilagodljivem sistemu, ki ga lahko prilagajajo svojim navadam, finančnim in organizacijskim zmožnostim. Npr. najprej želijo poskrbeti za osnovne funkcionalnosti (senčenje, del osvetlitve, pametni alarm, protipoplavna in požarna zaščita), kasneje pa si pustiti odprte možnosti za dodajanje novih funkcionalnosti, ki jih morda danes še niti ni na trgu.

 

»Če je bil trg pametnih domov v začetkih delovanja našega podjetja še v povojih in smo morali obiskovalcem predstavljati kaj pametni dom sploh je, nas danes poiščejo sami in imajo že precej jasne zahteve, kako želijo tehnološke rešitve vključiti v svoje bivalno okolje,« je povedal direktor podjetja Go4Panda, Peter Verščaj, ki v podjetju skrbi, da pametni domovi delujejo tako kot to obljubljamo na svojih predstavitvah in brošurah.

Jasno je, da se večina ljudi danes ob obnovi ali gradnji novega doma, vsaj pozanima o možnostih pametnih rešitev, da bo, v primeru kasnejše odločitve, za vgradnjo pametnih rešitev za dom vse pravilno pripravljeno. Tudi tukaj so Z-Wave rešitve varčne, saj ni potrebno posebnega ožičenja, pomembno je, da so elektroinštalacije klasične, da so povsod vgrajene globoke doze (vsaj 60 mm), izbere se ugodnejše motorje za senčila – brez vgrajenih oddajnikov in brez daljincev, na mestih vgradnje kamer in domofona pa pripeljan UTP kabel (cat5e ali boljši). Pomembno pa je tudi, da vsaj prvo namestitev in zagon prepustite strokovnjaku.

 

 

Za boljše delovanje spletne strani in boljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo spletne piškotke.
Več si lahko preberete na podstrani Piškotki.