PRI NAS VAM NUDIMO CELOVITO REŠITEV
Pokličite nas: 031 550 818 ali 031 395 232

Pet mitov o Z-Wave protokolu, ki smo jih zlahka ovrgli

Z-Wave zadnjih nekaj let pridobiva na veljavi ker gre za preprost, varen in učinkovit standard komunikacije v avtomatizaciji domov.

Kateri so torej miti, ki jih bomo ovrgli?

 

Z-Wave je težko integrirati v IoT!

Ena od neresnic, ki kroži v javnosti je, da je tehnologijo Z-Wave težko vključiti v IoT in zato predstavlja velik iziv razvijalcem aplikacij in pripomočkov.

Resnica je povsem drugačna. Obstaja namreč množica razvojnih Z-Wave kompletov, s katerimi IoT razvijalci enostavno in hitro dosežejo svoje cilje. Mnogi od teh razvojnih kompletov vsebujejo tudi dostop do tehnične pomoči in so vsekakor prilagojeni hitremu in učinkovitemu razvoju IoT aplikacij.

 

Z-Wave je še posebej ranljiv za napade!

Mit o Z-Wavu je tudi, da je ranljiv za napade zlonamernih hekerjev, ki želijo vdreti v omrežje pametne hiše.

Nekateri verjamejo, da je široko omrežje med napravami, ki ga gradi Z-Wave, velika priložnost za zlonamerne napade. Toda Z-Wave protokol temelji na visoki stopnji šifriranja in ostaja varna trdnjava.

Praktično vsa Z-Wave tehnologija je zavarovana tako na lokalni ravni, kot na prehodu v oblak (ang. cloud), kar pomeni, da so tudi močnejši napadi (ang. brute force) praktično neučinkoviti.

 

Z-Wave je zastarela varnostna platforma!

Nekateri kritiki trdijo, da je z-Wave varnostno zastarela platforma, ter da je vprašljiva sposobnost zadovoljitev sodobnih varnostnih zahtev. Čeprav je Z-Wave prisoten že leta, se je sposoben nenehno prilagajati sodobnim novostim in trendom. Nekatera največja podjetja, kot sta npr. AT&T in Verzion sta integrirala Z-Wave tehnologijo v svoje sisteme, saj si želijo še močnejši položaj na trgu pametnih domov. Z rastjo trga se bo še naprej razvijala tudi varnost protokola, ki bo zadovoljila varnostne zahteve prihodnosti.

 

Z-Wave je regionalno omejena tehnologija!

Glede na to, da Z-Wave deluje na regionalnih frekvenčnih pasovih, so nekateri kritiki trdili, da gre za regionalno omejen protokol, ki je kot tak neprimeren za svetovni trg. Ravno “zanašanje” na lokalne frekvenčne pasove omogoča, da se Z-Wave izogne zelo zasedenemu frekvenčnemu pasu 2,4 GHz.

 

Z-Wave postavlja visoke zahteve za startup podjetja!

Na koncu, ko so ovrženi vsi drugi “razlogi”, se kritiki Z-Wave tehnologije pogosto zatekajo k temu, da je za programerje pot razvoja IoT storitve ali pripomočka prezahtevna. Vendar tehnologija Z-Wave ponuja vrsto modulov, ki lahko prihranijo čas, trud in denar v procesu razvoja.

Miti o Z-Wave tehnologiji torej ne držijo in zlahka je uvidimo, zakaj ima ta tehnologija prihodnost v IoT industriji. Razvijalci pametnih domov se bodo še naprej zanašali na Z-Wave tehnologijo zaradi zanesljive varnosti in dostopnosti razvojnih kompletov.

Povzeto po NetworkWorld.

 

 

Za boljše delovanje spletne strani in boljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo spletne piškotke.
Več si lahko preberete na podstrani Piškotki.