PRI NAS VAM NUDIMO CELOVITO REŠITEV
Pokličite nas: 031 550 818 ali 031 395 232

Yale, tedee, Danalock ali Nuki?

Primerjali smo najpopularnejše pametne ključavnice

Izbira pametnih ključavnic je vsako leto večja, ampak katera je najboljša za vas?

Za lažjo odločitev smo pripravili primerjavo štirih najboljših pametnih ključavnic, ki jih najdete na trgu.

Uvodno pojasnilo zakaj v primerjavo nismo vključili svetovno priznanih ključavnic August in Wyze:

  • V Evropi uporabljamo drugačne cilindre kot drugje po svetu, zato ključavnic blagovnih znamk August in Wyze v primerjavo nismo vključili. Na evropske ključavnice jih ni moč namestiti.

Na ameriškem trgu sta med najpopularnejšimi pametnimi ključavnicami August in Wyze, ki pa za naš trg nista prilagojeni

Da se boste lažje odločili, katera izmed pametnih ključavnic je najprimernejša za vaš dom, smo testirali štiri najbolj priznane pametne ključavnice Yale, tedee, Danalock SALTO in Nuki. Pri testiranju smo se osredotočili na obliko, velikost, način delovanja, material iz katerega je izdelana, način odklepanja in zaklepanja, kako se ključavnico doklepa od znotraj, na kakšen način se dodeljuje in odvzema dostope, ali je lahko uporabnikov več in če imajo lahko različne pravice (trajni, začasni in ponavljajoč dostop), odzivnost, glasnost, varnost, način napajanja in seveda cena.

Preden začnete, se prepričajte, da imate ključavnco z evropskim cilindrom

Vse pametne ključavnice, ki smo jih primerjali, so kompatibilne z evropskimi cilindri. Pri namestitvi Danalock SALTO, tedee, in Nuki se navadno namesti namenski varnostni cilinder, tedee pa ponuja tudi modularni cilinder proizvajalca GERDA.

Tedee ponuja prilagojene nadomestne dele, ki se uporabljajo za cilindre s ključem, zato so vse večje blagovne znamke združljive s tedeejem.

Primerjalna tabela prikazuje kompatibilnost z določenimi cilindri, oz. ali je ključavnica primerna za vaš tip ključavnice.

tedee, Danalock SALTO, Nuki in Yale pametne ključavnice
Tip cilindraDanalock SALTONukitedeeYale Linus
EUAdapter ali nadomestni cilinderRazličica modela ali nadomestni cilinderAdapter ali nadomestni cilinderRazličica modela ali nadomestni cilinder
SkandinavskiRazličica modelaRazličica modelaAdapterRazličica modela
ŠvicarskiRazličica modelaAdapter ali nadomestni cilinder
VB OvalRazličica modelaAdapter
ZDARazličica modela

Zasnova in tehnične karakteristike pametne ključavnice

Pametni ključavnici tedee in Danalock SALTO  sta si po izgledu precej podobni, obe sta okogle oblike. Pri tedee-ju je možno ročno odklepanje s pritiskom na gumb, pri Danalock SALTO pa z vrtenjem naprave. 

Yale Linus and Nuki sta bolj podolgovate oblike in pokrivata cel cilinder in deloma (10 – 20 cm) tudi krilo vrat, kot npr. dolga zaščitna plošča.  Premični/vrtljiv del je nameščen na zgornjem delu naprave, v spodnjem delu pa so nameščene baterije.

Velikost pametne ključavnice

Po obliki sta pametni ključavnici Danalock SALTO in tedee podobni, obe sta okrogle oblike, med njima ima tedee 15 mm manjši premer. Yale Linus in Nuki pa sta bolj pravokotni in precej bolj opazni na vratih. 

Vse ključavnice sežejo v prostor okoli 6 cm.

Priporočamo, da mere pred nakupom preverite in izberete tisto, ki bo na vaša vrata ustrezala, saj se lahko zgodi, da pametna ključavnica preseže širino vrat in ob odpiranju/zapiranju zadane okvir vrat.

Pred nakupom pošljite fotografijo vaših obstoječih vrat in strokovnjaki Go4Panda vam bomo svetovali ali vaša vrata omogočajo namestitev katere izmed pametnih ključavnic.

VelikostDanalock SALTONukitedeeYale Linus
Višinaø 59 mm110 mmø 45 mm150 mm
Širina68 mm60 mm55 mm58 mm

Enostavno odklepanje od znotraj

Ročno odpiranje je pri tedee in Nuki pametni ključavnici možno z dotikom gumba, za odklep pametne ključavnice Danalock SALTO in Yale Linus pa morate gumb zavrteti.

Danalock SALTO in Yale Linus omogočata tudi funkcijo t.i. Twist-Assist. Če jo vključite, bo ključavnica zaznala vaš namen odklepanja (dotik gumba) in vrata se bodo zaklenila samodejno.

Twist-Assist funkcija pri ročnem odklepanju ključavniceDanalock SALTO 

Dodeljevanje dostopnih pravic in nivoji dostopa

Vsi uporabniki pametne ključavnice ne potrebujejo istih pravic oz. dovoljenj, kar pomeni, da jim lahko določite raven dostopa, glede na vrsto uporabe, a obenem obdržite popoln nadzor. 

Vse testirane pametne ključavnice delijo uporabnike na lastnike in  goste. Lastniki imajo popoln nadzor in lahko dodelijo dostop gostom, ki imajo različne pravice in dovoljenja. Tedee pa ima še dodatno možnost vmesnih nivojev (administrator s polnimi pravicami, ki pa jih lastnik lahko kadarkoli odvzame), to je možno ob skupni rabi upravljanja dostopa z več osebami.

Npr. oba starša imata lahko enak nadzor nad dostopom ali pa primer vodje izmene, ki lahko deli dostop z svojimi podrejenimi le na določene dneve.

Nivo dostopaDanalock SALTONukitedeeYale Linus
Lastnik/Uporabnik
Administrator
Gost

Urniki dostopov

Dostop do pametne ključavnice lahko vežete tudi glede na časovne omejitve, natančno lahko določite kdaj in koliko časa lahko nekdo dostopa.

Tako lahko omejite ali določite le dneve dostopa prijatelju, ki v času vaše odsotnosti skrbi za vaše rastline, ali čistilki, ki čisti stanovanje le ob določenih dnevih, vse to lahko kot administrator določite na nivoju urnikov dostopa.

Vse pametne ključavnice omogočajo trajno ali začasno deljenje dostopa, Danalock SALTO pa ne ponuja tudi možnosti ponavljanja, npr. tedenskega razporeda deljenja dostopa.

Vrsta dostopaDanalock SALTONukitedeeYale Linus
Trajni
Ponavljajoč
Začasni

Če imate pametni dom, izberite povezljivo pametno ključavnico

Prednost pri izbiri pametnih ključavnic ima zagotovo tudi možnost integracije v sistem za pametni dom, kot je npr. FIBARO.  S tem se uporabnost pametne ključavnice močno poveča, saj poleg oddaljenega dostopa in nadzora vašega doma, omogoča tudi proženje želene avtomatizacije, ko zapuščate dom ali se domov vračate. Delovanje pametne ključavnice lahko sinhronizirate z ostalimi elementi pametnega doma, npr. ob odhodu vklopite alarm, po 10 sekundah se samodejno zaklene tudi pametna ključavnica.  

Pametni domDanalock SALTO *NukitedeeYale Linus
Fibaro
Amazon Alexa
Apple HomeKit
Hey Google
Homey

*Če želite Danalock SALTO povezati s HomeKit ali Alexo, pri nakupu izberite Danalock HomeKit različico, za povezavo s FIBARO centralno enoto pa Danalock Z-Wave.

So pametne ključavnice varne?

To je eno težjih in tehnično najbolj zahtevnih področij za primerjavo. Pametne ključavnice uporabljajo različne, a vseeno zelo podobne tehnologije, katere je težko razvrstiti po nivoju varnosti. Menimo, da so vse testirane pametne ključavnice vredne zaupanja, saj gre za mednarodno priznane blagovne znamke, prisotne po vsem svetu in so nameščene že na več sto tisoč vratih po celem svetu, s preizkušenimi in zaupanja vrednimi varnostnimi funkcijami.

Ker se je pred nakupom priporočljivo seznaniti s čim več informacijami, je smiselno poiskati informacije direktno pri proizvajalcu, ali se poslužiti tudi primerjav pri neodvisnih ponudnikih ali medijih.

Nenazadnje pa morate pametni ključavnici zaupati. Poleg zanesljivosti delovanja, gre tudi za občutek vaše varnosti.

Če bi radi izvedeli več, kako posamezna pametna ključavnica deluje, smo vam v Go4Panda vedno na voljo za dodatna pojasnila.

Pametna ključavnica za napajanje ne potrebuje el. napeljave

Vse primerjane pametne ključavnice imajo svoje napajanje, bodisi z vgrajenim bodisi z odstranljivim akumulatorjem ali baterijsko. Tudi naše izkušnje s časom trajanja napajanja so dobre, delovanje pametnih ključavnic brez težav preseže pol leta pa tudi več kot leto dni.

Nobena izmed pametnih ključavnic z vidika napajanja ni boljša od druge, predlagamo, da se odločite na podlagi priročnosti. Ali vam je lažje iztrošene baterije zamenjati ali napolniti akumulator s polnilnim kablom.  

Vse pametne ključavnice znotraj aplikacije prikazujejo status iztrošenosti napajanja.

NapajanjeDanalock SALTONukitedeeYale Linus
Vir napajanja4 x CR123A baterije4 x AA baterije ali odstranljiv akumulatorvgrajen akumulator4 x AA baterije ali odstranljiv akumulator
Predviden čas delovanja napajanja12+ mesecevcca 6 mesecevmed 6 in 10 mesecimed 6 in 9 meseci

Vsekakor pri izbiri igra vlogo tudi cena

Pri ceni pametne ključavnice vedno preverite tudi ceno dodatkov: cilindri, nastavki za obstoječ ključ, PIN tipkovnica in povezava na internet.  Pozorni bodite tudi na različice, ki omogočajo povezljivost z različnimi sistemi za pametni dom (npr. Danalock ima na voljo 4 različice).

Ob izbiri Nuki in Yale Linus, je dovolj le nakup pametne ključavnice, dodatkov ne potrebujete, vendar to velja le, če ima vaš cilinder funkcijo zasilnega delovanja (če je vstavljen ključ na notranji strani, lahko še vedno ključavnco odklenete s ključem z zunanje strani), v nasprotnem primeru je potrebno dokupiti cilinder. Pri tedee in Danalock SALTO je v vsakem primeru potrebno dokupiti še cilinder ali adapter. Pri novi ključavnici tedee GO, ki ni del te primerjave, adapterja niti cilindra ne potrebujete.  

Vsi ponudniki pametnih ključavnic ponujajo kompatibilne nastavljive ali fiksne cilindre, ki pa so dražji od adapterjev.

Vse pametne ključavnice imajo možnost povezave z namenskimi pametnimi mostovi (Bridge), kar omogoča oddaljen dostop pametne ključavnice. Le ti sicer za osnovno delovanje pametne ključavnice niso potrebni.

Vse pametne ključavnice je možno dopolniti z zunanjimi PIN tipkovnicami, kar omogoča enostavno odklepanje s stalnimi ali začasnimi PIN kodami. Dodatno je pametna ključavnica Nuki združljiva tudi z namenskim obeskom za ključe ali čitalcem prstnih odtisov.

Cene v spodnji tabeli pokrivajo celotne cenovne razrede, od najcenejše do najdražje kombinacije.

Cene so priporočene prodajne, brez popustov z vključenim 22% DDV in se lahko razlikujejo glede na regijo, prodajalca in trenutne razmere na trgu. 

CenaDanalock SALTONukitedeeYale Linus
Pametna ključavnica189,89 do 267,18 €169,- €399,- €
(tedee GO 199,- €)
249,99 €
Cilinder91,50 €69,- €
(tedee GO/- €)
39,99 €
Adapter – nastavek za obstoječ ključ25,62 €23,18 €
PIN tipkovnica145,18 €59,- €
s čitalcem 117,- €
99,- €69,99 €
Most za povezavo z internetom (Bridge)128,10 €73,- €108,99 €79,99 €
Modul za odklepanje na daljavo (Danalock SALTO)169,58 €79,99 €
Cene smo preverili na dan 1.10.2023. Vedno veljavne cene za posamezni izdelek so navedene v spletni trgovini https://trgovina.pametne-hise.si. Za morebitne napake se opravičujemo.

Katera pametna ključavnica pa je vaš favorit?

Če ste še vedno v dvomih ali je na vaša vrata pametno ključavnico sploh možno namestiti nas pokličite ali nam posredujte e-sporočilo. Pomagali vam bomo pri izbiri najprimernejše in vam jo po potrebi tudi namestili.

Za boljše delovanje spletne strani in boljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo spletne piškotke.
Več si lahko preberete na podstrani Piškotki.