PRI NAS VAM NUDIMO CELOVITO REŠITEV
Pokličite nas: 031 550 818 ali 031 395 232

Zakaj so Z-Wave rešitve neprimerljivo boljše od WiFi

Kaj je WiFi?

WiFi je brezžična tehnologija, ki je bila predstavljena leta 1998. WiFi omogoča izgradnjo lokalnega omrežja brez kablov. Kadar je govora o brezžičnem internetu se to največkrat nanaša na brezžično omrežje narejeno s pomočjo domačega usmerjevalnika (ang. router). Dejanska povezljivost domačega omrežja v internet pa navadno omogoča modem in ne usmerjevalnik. Modem se navadno povezuje do ponudnika storitev preko kabla (optika ali bakrena telefonska linija) ali preko brezžičnih tehnologij mobilnih operaterjev.

 

Ko se uporabnik s svojo napravo poveže na WiFi omrežje, se torej povezuje na hišni usmerjevalnik na katerega se tako povezujejo različne naprave domačega omrežja: osebni računalniki, prenosniki, telefoni, tablice, pametni televizorji, video konzole, tiskalniki, mrežni diski (NAS) in ostale pametne naprave. Tako vse te naprave komunicirajo med sabo in lahko ustvarjajo velike količine mrežnega prometa. Usmerjevalnik postane središče celotnega omrežja in kot tak tudi ozko grlo delovanja.

 

 

Kaj je Z-Wave?

Z-Wave je razvilo podjetje Zensys leta 2001. Nekaj let kasneje je tehnologijo kupilo podjetje Sigma Designs, lani pa je tehnologijo prevzelo podjetje Silicon Labs. Z-Wave je t.i. “mesh” sistem, ki med seboj povezuje naprave  s pomočjo nizkoenergijskih radijskih valov (low-energy). V eno omrežje se lahko poveže 232 Z-Wave elementov.

Pri internetu (WiFi) pride do izpada povezave, ko odpove modem ali usmerjevalnik. Do izpada interneta pride tudi v primeru, da se prekinejo povezave do ponudnika interneta, ipd. Nasprotno je Z-Wave (mesh) omrežje je decentralizirano. Elementi komunicirajo neposredno eden z drugim, brez vmesnega elementa. Več kot je elementov, močnejše je omrežje. Če je v neki zgradbi 100 elementov je bistveno več možnih poti da lahko  komunicirajo med sabo, kot če bi bilo samo 5 elementov. Vse dokler je dovolj naprav, ki so v medsebojnem dosegu bo tako omrežje delovalo. Na tej ideji sloni delovanje Z-Wave omrežja.

 

Zadnja generacija Z-Wave platforme, ki je bila predstavljena letos na CES 2018 se imenuje serija 700. Nova generacija bo povečala dosegljivost do odličnih 100 m, s tem, da je poraba energije tako majhna, da bodo baterijski senzorji delovali 10 let. Z-Wave SoCs (ang. System on a chip) se bo lahko vgradil v pohištvo in stene. Glede na to, da je Z-Wave standardiziran bo tudi najnovejša generacija omogočala delovanje že obstoječih starejših rešitev.

 

Kateri je boljši?

Robustnost!

WiFi je centraliziran. Njegovo delovanje je odvisno od delovanja usmerjevalnika. Zaradi Z-Waveovega »mesh« načina izgradnje omrežja, je le-ta bolj robusten zato je tudi neprimerljivo boljša izbira za sistem pametnih hiš.

 

Življenjska doba baterij!

WiFi je praviloma velik porabnik baterije. Z-Wave za delovanje potrebuje malo energije. Vzrok je predvsem v tem, da protokol omogoča manjše prenose podatkov (do 100 kbps)

 

Varnost in zasebnost!

WiFi ima široko paleto varnostnih pomanjkljivosti in je zelo ranljiv glede možnih napadov. Z-Wave je zaprt sistem, dodali so mu tudi dodatni nivo varnosti, kajti vsako Z-Wave omrežje in njegovi elementi imajo unikatni ključ (ID) za medsebojno komunikacijo, dodana je tudi AES enkripcija.

Za boljše delovanje spletne strani in boljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo spletne piškotke.
Več si lahko preberete na podstrani Piškotki.